Wat is endodontologie?

Endodontologie is een onderdeel van de tandheelkunde dat zich bezighoudt met de diagnose, preventie en behandeling van ziekten van de pulpa. In iedere tand of kies (gebitselement) bevindt zich een pulpa of wortelkanaalstelsel, dit is levend weefsel dat bestaat uit zenuwvezels en bloedvaatjes. Een endodontoloog heeft zich gespecialiseerd in het uitvoeren van endodontische behandelingen. Voor deze specialisatie moet een tandarts een 3- jarige opleiding met bijbehorende examens doorlopen.

Waarom een wortelkanaalbehandeling?

Als de pulpa ontstoken raakt, kan dat vervelende gevolgen hebben: pijn, koorts en zelfs het verlies van de kies of tand. Bovendien kan een ontstoken pulpa leiden tot een ontsteking van de wortelpunt. Om deze ontsteking te bestrijden en verdere uitbreiding van de ontsteking te voorkomen, wordt een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd. Ook als er geen sprake is van een ontsteking van de pulpa of wortelpunt, kan er een wortelkanaalbehandeling nodig zijn, om bijvoorbeeld voldoende houvast te maken voor een kroon. In één of meer wortelkanalen plaatst de tandarts dan een wortelstift om een kroon of een vulling te verankeren.

Hoe wordt de behandeling uitgevoerd?

Met behulp van een uitgebreid mondonderzoek en diverse röntgenfoto’s wordt een diagnose gesteld en wordt u geïnformeerd over de aard van de endodontische afwijking. Tevens bestaat de mogelijkheid... meer

Formulier toestemming endodontische behandeling
Formulier uitleg endodontologie verwezen patienten


Filmpje wortelkanaalbehandeling

Animatiefilmpje: wat is een wortelkanaalbehandeling?


Bekijk ook:  Verkleurde voortand Tandletsel Praktijkvoorbeelden